7 maj – Bodegas Roda på Göteborgs Vinkällare

Bodegas RodaDen 7 maj får Göteborgs Vinkällare ett unikt besök av Víctor Charcan från Bodegas Roda och La Horra, en producent som brukar beskrivas som pionjär av modern Rioja och mästare av Tempranillo. Víctor tar oss med på en after-work provning av hela sortimentet – från Roda och Roda I till Cirsion och Corimbo. Till provningen serveras lite tilltugg i form av chark & ost.

 

Göteborgs Vinkällare 7 maj
Norra Hamngatan 14
16:00-17:30IMG_3683
Pris: 200 kr, betalning sker på plats. Presentkort gäller ej till den här provningen.

Begränsat antal platser. Som medlem i Göteborgs Vinkällare har man företräde till det här eventet.

Boka dina platser genom att mejla magnus@gbgvin.se

 

Bodegas Roda IMG_3754

Bodegas Roda brukar numer kallas för en ”traditionalist bland modernisterna”. Grundbultar i Rodas filosofi har sedan starten i början på 1990-talet varit att producera viner som uttrycker druva och plats – i kontrast till Riojas långa tradition av ekfatslagring. För att uppnå sin vision används bara de lokala druvorna Tempranillo, Garnacha och Graciano. Man arbetar med total respekt varje årgångs olika nyanser, och i hög grad med druvor från äldre stockar. Varje år identifieras de 17 vingårdslägen som har bäst potential. Druvorna skördas med största omsorg och vinifieras separat i 17 stora trätankar. Efter en noggrann blindprovning avgörs vilka viner som uttrycker en rödaktig, ungdomlig frukt och de som är mörkare med tätare struktur – de första går till Roda och de andra till Roda I.

IMG_3757

Bodegas La Horra

Efter tjugo år i Rioja var tiden inne att ta Roda’s filosofi vidare till en ny plats, en vinregion på uppgång: Ribera del Duero. De insikter som Bodegas Roda fått kring Tempranillodruvan i Rioja har nu applicerats i en annan region där denna druva har sin hemvist. Initialt letade man efter det bästa läget i Ribera del Duero – på 800 meters höjd ligger La Horra, och där finns den svalka som behövs för att balansera kraft med harmoni och balans. Vinerna Corimbo och Corimbo I kommer från stockar med en snittålder på 20 respektive 50 år. År 2016 blev Corimbo I utsedd till världens vin gjort på spanska druvsorter av tidningen Decanter.

IMG_3730