Introduktion till vinets värld – 12 jan. 2021

_MG_6300

I denna grundläggande kurs kommer vi att gå igenom de fyra fundamentala grundstenarna som all vinvetenskap bygger på. Det röda, det vita, det mousserande vinet samt smaksensoriken.

På ett lättsamt men informativt sätt kommer kursen, fördelad över fyra kurstillfällen, att vara upplagd enligt följande:

SMAKSENSORIK SAMT MAT OCH VIN I KOMBINATION

Kursen inleds med en djupdykning i smakernas värld. Hur fungerar våra sinnen? Varför tycker vi om vissa saker och varför ogillar vi andra saker? Vi går igenom grunderna i den sensoriska vetenskapen och avhandlar hur olika smaker kompletterar och förstärker varandra. Vi lär oss även hur man provar vin och hur mat och vin fungerar i kombination. Här märker du snart att möjligheterna är oändliga!

RÖTT VIN

Varför är vissa viner sträva, strama och eleganta när andra är mjukt fylliga fruktbomber? Vilken är er personliga preferens och var någonstans i världen ska man leta för att hitta sin ”hemmaplan”? Under kvällen går vi igenom fem viner från fem olika delar av världen, alla med sin specifika stil och tradition.

Begrepp som ”druvtypisk” och ”Terroir” kommer ratt få sin förklaring när vi smakar oss igenom världsdruvor som Pinot Noir, Shiraz och Cabernet Sauvignon.

VITT VIN

Även här kommer fem distinkta viner avsmakas för att få en övergripande bild av hur man särskiljer kända druvor som Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling. Vi får en förståelse för hur brett spannet är mellan de nordtyska söta vinerna och de krispigt torra fruktupplevelser som kommer från Nya Zeelands södra del.

I denna del av kursen kommer begrepp som ”unoaked” och det i vinprovarsammanhang så flitigt använda ordet ”mineralitet” att avmystifieras.

MOUSSERANDE VIN

Varför kostar egentligen champagne så mycket och vad är det man betalar för? Vad är det för skillnad på en crémant och en cava? Om plånboken tillåter, borde man då alltid välja champagne? Fem olika mousserande viner från några av världens främsta regioner kommer hjälpa oss att besvara dessa frågor i den tredje delen av Introduktionskursen.

Pris per person för fyra kurstillfällen: 1980kr.

Antalet platser är begränsade.

Kurstillfällen:

Smaksensorik: Tisdagen den 12 januari 2021

Rött vin: Tisdagen den 26 januari 2021

Vitt vin: Tisdagen den 2 februari 2021

Mousserande vin: Tisdagen den 9 februari 2021

Alla kurstillfällen startar kl 18.00

Anmäl dig via e-mail: magnus@gbgvin.se eller telefon: 031-711 04 20

För att beställa kursen för ett företag eller privat sällskap krävs minst åtta deltagare. Vi ger kursen för allmänheten 1-2 ggr/år.